Theme License is not active! Please Activate it now to get started or if you don't have one - Buy it now.
5 dingen die ik leerde sinds mijn diagnose - Open Boek

5 dingen die ik leerde sinds mijn diagnose

De afgelopen maanden stonden voor mij vooral in het teken van autisme. Wat is het nu eigenlijk, en wat betekent de diagnose voor mij? Door het starten van mijn blog heb ik natuurlijk al veel gelezen en geleerd over autisme en heb ik al veel mooie mensen mogen spreken die ook autisme hebben. Maar in plaats van me vandaag op de theorie te storten heb ik besloten eens iets op te schrijven over de dingen die ik de afgelopen maanden over mezelf geleerd heb.

Sommige dingen wist ik al wel van mezelf, maar zijn door mijn diagnose in een ander daglicht komen te staan. En er zijn dingen die ik niet van mezelf wist, maar die ik nu niet meer kan ontkennen. ūüėČ

Les 1

Ik ben veel minder flexibel dan ik dacht. Als je mij een aantal jaar geleden gevraagd had wat ik één van mijn kwaliteiten vond, dan had ik waarschijnlijk flexibiliteit gezegd. Ik was immers geen moeilijk mens, alles kon en ik was altijd bereid om mijn agenda om te gooien voor anderen, zeker op mijn werk. Hartstikke flexibel. Toch?!

Dat ik daarna vaak dagen van slag rondliep, moest overgeven van de spanning en nachten liep te spoken zag niemand, en zelf had ik ook geen idee waardoor dat kwam. Maar buiten dat het me letterlijk ziek maakte, gebruikte ik deze zogenaamde flexibiliteit ook om op een soort omgekeerde manier de controle te behouden. Als ik nou maar met alles en iedereen mee zou waaien dan zou er vast niemand boos op me worden en kon me niks verweten worden. Ook liet ik meteen zien dat ik echt om anderen geef en nooit ego√Įstisch zou zijn.

Nu weet ik dat al deze dingen los van elkaar staan. Dat ik moeite heb met flexibel zijn en veranderingen heeft niks te maken met ego√Įsme of hoe erg ik om anderen geef. Door altijd net te doen alsof ik de onverwachtse veranderingen aankon, en heel flexibel mee kon bewegen heb ik mezelf ontzettend tekort gedaan.

Niet expres natuurlijk, want ik had op dat moment geen idee dat ik autisme had.

Les 2

Ik begrijp andere mensen (soms) totaal niet, en dat is oké. Wanneer ik andere mensen op tv zie, in een winkel of op een andere plek met elkaar zie praten kan mijn hoofd aanvoelen als een compleet andere plek. Ik zie het voor mijn ogen gebeuren, maar begrijp er helemaal niks van. Maar dan ook echt niks. Op het moment dat ik ook maar enige context mis tast ik totaal in het niks. Ik kan er niks mee en vaak uit zich dat door het overschreeuwen van een mening, meestal alleen in mijn hoofd. Maar soms flapt er ook wel eens iets uit, wat soms botter klinkt dan dat het bedoeld is.

Op die manier probeer ik zelf een context toe te voegen en mezelf gerust te stellen dat ik niet achterlijk geworden ben, maar dat ik in sommige situaties gewoon geen logica kan ontdekken. Het lukt dan niet om de puzzel compleet te krijgen en op die momenten kan ik daar onhandig naar handelen.

Niet erg, maar wel iets wat ik pas beter begrijp sinds mijn diagnose.

Les 3

Autisme is niet makkelijk of leuk, maar voor mij wel een verklaring voor veel. Sinds mijn diagnose zweef ik tussen een heleboel emoties. Van opgelucht en blij tot onzeker, angstig, boos en verdrietig. Met man en macht probeer ik grip te krijgen op mijn diagnose en te ontdekken wat autisme voor mij is.

Ik heb geleerd dat ik veel meer behoefte heb aan iemand die me hierin aan de hand meeneemt dan dat ik bij mijn andere diagnoses had. Dat komt denk ik omdat ik voel dat dit eindelijk de goede diagnose is. Natuurlijk snap ik dat het aanpassen van je manier van leven niet binnen een week gedaan is en dat er ook geen vaststaand plan is wat ik af kan werken om het allemaal op te lossen.

Toch hoop ik wel dat ik mijn leven zo kan inrichten dat het ook voor de lange termijn leefbaar is en dat ik het aandurf om mensen te vragen hier ook rekening mee te houden. Ik snap dat het voor anderen misschien niet leuk is dat ze nooit onverwachts langs kunnen komen, of dat ze een dag van te voren moeten appen, in plaats van dezelfde ochtend.

Toch kan ik het niet meer, en wil ik het vooral niet meer. Ik gun het mezelf dat ik daar duidelijk in kan zijn naar anderen zodat ik niet na één onverwachts appje of belletje drie uur van slag ben, met alle gevolgen van dien.

Les 4

Ik vind het fijn om me nu ongegeneerd toe te kunnen geven aan mijn momenten van hyperfocus en de interesses die ik heb. Mijn hele leven heb ik geprobeerd dat in te perken omdat ik aanvoelde dat anderen dat raar vonden. Op school was ik al zo’n vreemde eend, dus alles wat me nog raarder voor doen kon komen deed ik niet.

Nu gun ik het mezelf om ergens helemaal in te duiken. Ik weet alles over de seriemoordenaar Ted Bundy en andere spraakmakende moordzaken, verslind weer boeken bij de vleet en praat steeds makkelijker over de dingen die ik belangrijk en leuk vind. Het hoeft niet alleen maar te gaan over ‚Äėbelangrijke‚Äô dingen zoals politiek, of het nieuws. Natuurlijk vind ik dat ook nog steeds leuk, maar ik heb geleerd dat ik ook heel erg blij word van iets minder serieuze en zware dingen.

Les 5

Een laatst belangrijk ding dat ik over mezelf leerde vind ik misschien meteen wel de lastigste. Sociaal contact en vriendschappen zijn heel belangrijk voor me, maar putten me ook uit. Ik ben een vreselijk slechte apper en vergeet soms terug te bellen of een kaartje te sturen. Ik heb geleerd dat alles sociale dingen die ik voor mijn gevoel goed wil doen me soms ontzettend benauwen. Omdat ik natuurlijk veel actief ben op Instagram krijg ik wel eens vragen of een boos berichtje. Waarom daar wel, maar mij niet appen?

Ik voel me heel vaak heel schuldig, maar begrijp wel beter waarom het één soms wel lukt, en het andere niet. Gelukkig weten de mensen die het dichtst bij me staan heel goed hoeveel ik van ze hou, ook als ik even niet bel of app. Ik heb een paar ontzettend dierbare vrienden die ik misschien niet altijd spreek, maar waarvan ik zeker weet dat we elke dag aan elkaar denken. Ik bid elke dag voor ze en hoop dat we op die manier verbonden mogen blijven, ook als ik me weer gedraag als een waardeloze vriendin.

Nooit uitgeleerd

We zijn in ons leven nooit uitgeleerd en veel lessen gaan misschien ook wel ongezien langs ons heen. Wat heb jij onlangs over jezelf geleerd? Ik ben benieuwd!

Ik hoop dat ik de komende periode nog meer mooie lessen mag leren en dat ik op deze manier steeds een stukje dichter bij mijn hele ik kan komen.