Autisme onderzoek – gesprek 2

4-10-'21 | Blog, Over autisme | 0 Reacties

Hoewel ik denk dat dit maar een kort blogje wordt heb ik besloten toch iets te schrijven. Aan het begin van het tweede gesprek hebben we kort teruggekeken naar vorige week. Na het eerste gesprek was ik compleet gevloerd en lichtelijk in de war. Ik had niet verwacht het eerste gesprek al zoveel dingen te ervaren die wijzen op autisme. Misschien was ik toch sceptisch, en bang voor de zoveelste verkeerde diagnose.

Dit gesprek verliep eigenlijk net zoals het eerste en de ‘oh ja’s’ en ‘dat heb ik ook’s’ kon ik in rap tempo weer afstrepen op mijn autisme bingokaart. Tijdens het afnemen van de vragenlijst was er gelukkig genoeg ruimte om op dingen in te gaan. Zo heb ik veel moeite met het stellen van grenzen en voel ik deze ook niet altijd aan. Althans, ik voel pas dat ik over mijn grenzen ben gegaan als ik ziek in bed lig, of een hele avond aan het overgeven ben geweest. Ook komt naar voren dat ik enorm hoge eisen aan mezelf stel, en mezelf daardoor vaak over de kop werk.

Online vind ik veel steun en (h)erkenning bij andere mensen met autisme. Er blijkt een groot gemeenschapsgevoel te zijn en de mensen die ik spreek zijn allemaal even vriendelijk en open. Ook mijn beeld van autisme verandert en past zich aan naarmate ik meer informatie vind, en meer mensen spreek.

Degene die het onderzoek afneemt stelt me tijdens het gesprek vaak gerust en benoemt de verschillen tussen een brein met autisme, en zonder autisme. De verschillen duizelen me soms, maar het verklaart zo ontzettend veel! Ik dacht echt dat iedereen dacht en voelde zoals ik. Oh men, was I wrong!

Vragenlijsten

Na het eerste gesprek ontving ik via de mail een drietal vragenlijsten. Één om zelf in te vullen, en twee om door anderen in te laten vullen. De ontwikkelingsanemnese is een vragenlijst voor mijn ouders die gaat over mijn vroege ontwikkeling en of hen iets is opgevallen in mijn jeugd. Het gaat bijvoorbeeld over mijn eerste levensjaren, mijn eetgewoonten, hoe ik speelde, of ik vriendjes had e.d.. Ook zat er een vragenlijst bij voor iemand anders in mijn naaste omgeving. Die kun je in laten vullen door een goede vriend, vriendin of partner.

De vragenlijsten worden gebruikt om een compleet beeld over mij te kunnen vormen. Stiekem vond ik het best spannend om andere mensen over mij na te laten denken. Wat nou als ik iets naars over mezelf teruglees? En hoe ervaren anderen mij eigenlijk? Ben ik lastig, een moeilijk mens?

Gelukkig herkende ik me helemaal in de antwoorden en las ik niks nieuws of naars terug.

Prikkeldagboek

Om erachter te komen welke activiteiten mij (buitensporig) moe maken en van welke activiteiten ik juist ontprikkel heeft ze me aangeraden om een prikkeldagboek bij te houden. Hierin schrijf ik op wat ik op een dag doe, en hoe moe dat me maakt. Op het moment van schrijven is het zomervakantie en zien de dagen er heel anders uit dan gebruikelijk, dus ik heb besloten om hier na de vakantie mee te beginnen. Misschien leuk om er tegen die tijd een format voor te maken en dat hier te delen?

Boekentips

Aan het eind van het gesprek kreeg ik nog een paar boekentips die ik jullie natuurlijk niet wil onthouden. Ik heb dit stukje later toegevoegd, omdat ik ze eerst wilde lezen. Ik moet tenslotte wel weten wat ik aanraad, nietwaar?! Ik zal hieronder de achterflap van beide boeken delen en op mijn boekenpagina komen uitgebreide recensies online en zal ik uitgebreid ingaan op de inhoud. Tot die tijd zou ik zeggen: ren naar de bieb of boekhandel en lees deze boeken!

Zondaskind – Judith Visser
Een pure en overdonderende roman over opgroeien met autisme Jasmijn Vink praat niet. Wel met haar hond. En met Elvis. Die zeggen namelijk niets terug en dat is fijn. Hoe kan het dat anderen wel weten hoe ze zich moeten gedragen? Dat mensen zich kunnen afsluiten voor alle prikkels, die ervoor zorgen dat haar hoofd implodeert? Zondagskind neemt de lezer mee in de belevingswereld van iemand met Asperger. Met vallen en opkrabbelen leert Jasmijn hoe ze zich in sociale situaties staande kan houden. Een pure en overdonderende roman over opgroeien met autisme. 

Zondagsleven – Judith Visser
Rinkelende telefoons, felle lampen, rumoerige collega’s én haar hond mag niet mee. Voor Jasmijn Vink, die autisme heeft, is het dagelijkse kantoorleven een ware beproeving. In Zondagsleven zoekt Jasmijn uit hoe ze, ondanks alle chaos, een veilige en overzichtelijke wereld voor zichzelf kan creëren. Hoe ze haar hoofd boven water kan houden, niet alleen op kantoor, maar ook op het turbulente pad van de liefde. Liefde voor haarzelf, voor haar hond Romy, voor de mensen om haar heen – en in het bijzonder voor die ene man die zo zijn best doet haar te begrijpen…

Zondagsleven is herkenbaar, meeslepend en ontwapenend. Een authentieke roman over je weg vinden en trouw blijven aan wie je bent.

Het leed dat avondeten heet

Laat ik voorop stellen dat ik hou van lekker, en gezond eten, en dat het niet is dat ik niet kan koken. Althans, ik weet hoe het moet. Toch is koken, en eten elke dag weer een vreselijke strijd met mezelf en grijp ik vaker dan me lief is naar dezelfde dingen. Om het...

Welkom op open-boek.nl!

Jaaaaa! Eindelijk is het zover: open-boek.nl is live! De afgelopen periode heeft Kimberley van Studio Honeymint keihard gewerkt om open-boek te maken tot dat wat het nu is, en daar ben ik superblij mee, en dankbaar voor! Kim en ik kennen elkaar soort van door en door,...

1 jaar autisme

Vorig jaar op 1 oktober had ik het diagnosegesprek na het autisme onderzoek. Ik weet nog dat ik die dag taart haalde en een enorm gevoel van opluchting ervaarde. Na zoveel jaren leven met zinloze therapieën, eindeloze zoektochten en vreselijk zware depressieve maanden...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Hoi! Wat leuk dat je komt kijken op Open-Boek; Een blog dat niet alleen gaat over mijn leven met autisme. Ik ben een open boek en schrijf dus ook over mijn geloof, boeken en meer!

“With God all things are possible.”

Mattheüs 19:26