Theme License is not active! Please Activate it now to get started or if you don't have one - Buy it now.
Boekrecensie ‘De radicale uitbanning van haast' - Open Boek

Boekrecensie ‘De radicale uitbanning van haast’

Over het boek

De radicale uitbanning van haast:

‘Wie ben ik aan het worden?’ Dat was de vraag die John Mark Comer bezighield. Zijn leven leek succesvol, maar vanbinnen zag het er heel anders uit. Tot een mentor hem confronteerde met deze woorden: ‘Ban meedogenloos de haast uit je leven.

Haast is de grote vijand van het geestelijke leven.’ Het was niet het antwoord dat hij verwachtte, maar wel het antwoord dat hij nodig had en nog steeds heeft. Te vaak bestrijden we alleen de symptomen van de onrust van onze moderne wereld in plaats van te proberen de oorzaak ervan te achterhalen. In dit boek geeft Comer een roadmap om emotioneel en geestelijk fit te blijven in de chaos van deze moderne wereld. De radicale uitbanning van haast is een indringend, overtuigend pleidooi tégen haast en vóór een langzamere, eenvoudigere manier van leven. Een bestseller in de Verenigde Staten! John Mark Comer is een jonge predikant en auteur uit de VS die actuele thema’s in het perspectief van het christelijk geloof beschrijft. Zijn stijl is populair en voor breed publiek toegankelijk.

Over de schrijver 

John Mark Comer is pastor van onderwijs en visie in Bridgetown: Een Jezus-kerk, die deel is van een familie van kerken in Portland, Oregon, in de Verenigde Staten. Hij is getrouwd met Tammy, en samen hebben zij drie kinderen, Jude, Moses en Sunday.

Meer weten over John Mark Comer? Kijk dan eens op zijn website!

Mijn mening

We hebben allemaal wel eens het gevoel gehaast te zijn. Ons leven vraagt veel van ons en vaak hebben we veel ballen hoog te houden zoals bijvoorbeeld werk, hobby’s, (liefdes)relaties, sociale contacten of zorg voor anderen. Dit vaak (te) drukke en gehaaste leven doet ons geen goed. Dominee Comer schreef hier een boek over (The Ruthless Elimination of Hurry) waarin hij vertelt hoe druk zijn, zijn geestelijke gezondheid verwoestte, zijn relaties aantastte en zijn band met zijn geloof verzwakte. Door te vertragen en zijn verplichtingen te beperken, kreeg hij geluk en welzijn op elk gebied van zijn leven.

Druk zijn, en jezelf druk voelen zijn twee verschillende dingen. Ik kan me vreselijk druk voelen en nergens tijd voor hebben, maar wanneer ik met iemand naar mijn planning kijk blijkt het vaak, met een beetje sturing best haalbaar. Toen ik dit boek begon te lezen dacht ik in eerste instantie ook dat het niet echt op mij zou slaan. Ik werk immers niet en heb alleen daardoor al veel minder verplichtingen en een minder volle agenda.

Toch heeft dit boek me een ander inzicht gegeven over mijn leven, want, zo bleek, jezelf druk voelen heeft ook invloed op je levensgeluk. Het speelt niet alleen bij mensen met een overvolle agenda, maar ook bij mensen die hun agenda met de (voor hun) verkeerde dingen vullen.

John Mark Comer noemt 4 belangrijke dingen die we in ons leven kunnen doen om minder gehaast te leven. Haast uitbannen, zo zegt hij, is de enige manier om Jezus echt te kunnen volgen, en, om levensgeluk te ervaren.

Dit kunnen we bereiken door stil te zijn en afzondering te zoeken. Ben jij wel eens echt alleen? En durf je dan ook echt stil te zijn? Mark kijkt naar de dingen waar we doorheen moeten wanneer we stil worden, maar zet ook uiteen wat het ons oplevert. Zelf vind ik dit heel moeilijk, maar, oefening baart kunst. Rome is ook niet in één dag gebouwd. Onthaasten vergt werk van, en aan onszelf, dus schuw dat niet.

Daarnaast zet hij het belang van de Sabbat uiteen. Sabbat, in het Hebreeuws, betekent zowel stoppen als genieten. Onze sabbatsrust, in navolging van het scheppingsverhaal in Genesis, moet zowel het stoppen van alle vormen van werk omvatten en is er om te genieten van de belangrijke dingen van het leven zoals bijvoorbeeld familie, God (aanbidding) en de natuur.

Het derde onderweg dat hij aansnijdt is voor mij een bekend, en vertrouwd begrip: eenvoud. Al jaren ben ik erg geïnteresseerd in het begrip minimalisme en de levenswijze die daarbij hoort. Het is iets wat goed bij me past, maar waar ik ook nu weer (extra) bewust voor wil kiezen en me in wil zetten om mijn leven nog scherper in te zetten op eenvoud. Niet alleen als het om materialisme gaat, maar ook om me bewust te blijven van onze kapitalistische levensstijl (maatschappij) en mezelf af te blijven vragen wat er nu echt toe doet.

Dit geldt voor mij overigens ook voor mijn tijdsindeling. Om ten volle te kunnen leven zal ik heel bewust moeten kiezen waar ik mijn tijd en aandacht aan uit kan, en wil geven.

Als laatste heeft hij het over het belang van vertragen. Rust vinden, en ruimte maken voor jezelf en God kan alleen als we ook vertragen. Ons leven kan nog zo eenvoudig lijken, als we ons tempo er niet op aanpassen verliest het alle waarde. Door te vertragen creeëren we meer ruimte om te luisteren, en echt te horen wat er in, en om ons heen gebeurt.

Dit boek is een enorme aanrader, ook wanneer je niet gelovig bent, en het is echt iets waar ik al een tijdje mee worstel en over pieker. En ik hoop dat het me lukt om dingen structureel te veranderen. Ik ben heel benieuwd of jij het boek ook gelezen hebt, en wat je ervan vond!

⭐

Ik geef dit boek: 5 sterren!

Dit boek ook lezen?!

Koop De radicale uitbanning van haast hier!

Deze link is een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Uiteraard betaal je daar zelf niets extra voor. 

——————————————————————————————————————–

Informatie

De radicale uitbanning van haast – John Mark Comer
Uitgever:  Ark media
Pagina’s: 256 pagina’s, paperback
ISBN: 9789033802898

Verschijningsdatum: Maart 2022, Nederlandse vertaling

——————————————————————————————————————–

Meer recensies lezen?

Kijk dan op mijn boekenpagina. Mis je een boek waarvan je vindt dat ik het moet lezen? Laat het me dan weten via de contactpagina.