Welkom op open-boek.nl!

Jaaaaa! Eindelijk is het zover: open-boek.nl is live! De afgelopen periode heeft Kimberley van Studio Honeymint keihard gewerkt om open-boek te maken tot dat wat het nu is, en daar ben ik superblij mee, en dankbaar voor! Kim en ik kennen elkaar soort van door en door, maar toch hebben we nog nooit bij elkaar op de bank gezeten. Ze maakte mijn eerste site; mamasuikerspin.nl in 2013, en maakte nu, tien jaar later, ook de website voor open-boek.nl. Ik hoop dat we over dertig jaar nog steeds zo kunnen lachen, klagen en dat we nog oneindig veel voice memo’s naar elkaar mogen sturen!

In tien jaar tijd is er nogal wat gebeurd, en heb ik heel wat ‘afgeblogd’. En ook de enkele perioden dat ik niet online te vinden was ben ik altijd blijven schrijven. Een gemiddelde blog bestaat ongeveer uit 1000 tot 1500 woorden, dat keer veel, en dan keer tien jaar. Dan heb ik wat woordaantallen betreft aardig wat romannetjes geschreven denk ik.

Hoofdstuk 1

En nu start ik weer een nieuw hoofdstuk!

Degene die mij al wat langer volgen weet ik dat ik nogal een fladderaar ben (soms ook letterlijk :P). Ik krijg een idee, zet me daar voor 200% voor in, maar moest vaak concluderen dat ik niet aan (mijn eigen) verwachtingen kan voldoen. Ook is mijn hoofd vaak zo vol en onrustig dat het me al snel overspoelde en er uiteindelijk niks meer uit mijn handen kwam. Als er dan ook nog eens commentaar of een nare opmerking of (online) reactie van iemand op mijn scherm verscheen verdween ik al snel in een grote angststuip en besloot ik weer te stoppen.

Gelukkig heb ik ook op dat vlak heel wat bijgeleerd de afgelopen tijd, en vooral mijn autisme diagnose heeft voor mij veel in perspectief gezet. Mijn angsten, gevoelens en paniek was niet irreëel of onnodig. Het was een uiting van de strijd en het wanhopige gevoel ‘anders te zijn’ waar ik veel te lang mee rond heb moeten lopen.

Bookstagram

In de zomer van 2021 besloot ik, zonder dit overal te delen, een nieuw Instagram account aan te maken om mijn liefde voor lezen en boeken op te kunnen delen. Tegen die tijd volgde ik al een half jaar allerlei ‘bookstagrammers’ en het leek me heerlijk om los van mijn blog (toen gewoonautisme.nl) te onderzoeken waar ik nu echt blij van werd. En dat bleek al snel een schot in de roos te zijn. Het voelde als een bevrijding om niet alleen meer te schrijven over autisme en psychische problemen, maar gewoon mijn liefde voor lezen te kunnen delen. Mijn account groeide gestaag en inmiddels heb ik meer dan 1000 boekenliefhebbers verzameld die met mijn online leesdagboekje mee kunnen kijken! Ik deel boekentips en krijg zelfs berichtjes van mensen die na twintig jaar besloten hebben toch weer eens een boek op te pakken.

Ook op open-boek ga je dus lekker veel lees en boeken content voorbij zien komen. Het voelt alsof ik met deze naam, en daarmee met mijn website het beste van alle werelden gevonden heb. Eindelijk. Want ik heb al heel wat namen versleten die allemaal niet met me mee groeiden.

Open-boek

Open-boek staat vanzelfsprekend voor mijn liefde voor boeken. Er zijn zoveel mooie werelden om kennis mee te maken, en zelfs nu ik tientallen boeken per jaar verslind weet ik dat ik nooit alles kan lezen. Zoveel is er! Nog steeds raak ik ontroerd, verrast of compleet overstuur omdat een auteur het in zijn hoofd heeft gehaald om mijn favoriete personage te laten vermoorden. Het geeft me rust in mijn onrustige hoofd en het geeft me zoveel om over te dromen dat ik soms zelfs even vergeet dat leven eigenlijk heel ingewikkeld is. Het heeft me nieuwe nieuwe mensen gegeven om te leren kennen, en auteurs om te bewonderen. Ik bof echt dat ik de leukste hobby van de wereld heb; lezen, en dat ik daarover kan vertellen!

Naast boeken gaat het natuurlijk ook, en vooral over openheid. Want hoewel ik niet alleen meer over autisme of mentale gezondheid ga schrijven, is dat wel iets wat een belangrijke plek krijgt hier. De komende periode wil ik graag mijn certificaat tot ervaringsdeskundige halen zodat ik andere mensen met bijvoorbeeld een late autisme diagnose of andere psychische uitdagingen nog beter kan helpen. Natuurlijk heb ik een opleiding richting het sociaal werk, maar ik wil graag beter toegerust zijn om van open-boek niet alleen een leuke, maar ook een nuttige plek te maken. Onderdeel daarvan is ook dat ik lezingen ga geven over mijn leven met autisme en de lange zoektocht die ik af heb gelegd om tot dit punt te komen. Overigens kan ik niet beloven dat ik tijdens het vertellen niet ook iets over boeken te zeggen heb. Beware! 😉

3, 2, 1: af!

Ik kijk enorm uit naar alles wat er op mijn pad mag komen, en voor de verandering ga ik me niet 200, maar gewoon 100% inzetten voor open-boek. Alles met mate, en vooral met heel veel plezier en passie!

Ik hoop dat jullie met veel plezier mee zullen lezen, en ik kijk uit naar alle reacties en leuke gesprekken die ik ongetwijfeld weer met jullie mag gaan hebben.

Nou, dat was het dan voor de eerste blog op mijn vernieuwde site! Kijk gerust nog even rond, want er is genoeg mee verhuisd. Zo kun je meer lezen over wie ik eigenlijk ben, over wat autisme eigenlijk is en hoe mijn diagnosetraject is gegaan. Maar ook mijn leeschallenges staan online en ook de recensies volgen binnenkort.

Alvast heel veel leesplezier en hopelijk tot snel!