Samen op weg!

23-07-'23 | Blog, Wat verder nog ter tafel komt.. | 0 Reacties

Het is zo ver! De Wereldjongerendagen staan op het punt van beginnen. En samen met een miljoen andere jonge mensen mag ik daarbij zijn! In mijn vorige blog heb je kunnen lezen wat de wereldjongerendagen zijn, en hoe het allemaal begonnen is. In deze blog neem ik je mee in de editie van dit jaar. Ik heb het (algemene) programma opgezocht en vertel met welke reis ik mee ga. Ook wil ik je graag meer vertellen over het thema van deze editie, naar Lukas 1, 39: ‘Maria stond op, en ging met spoed’.

Bisdom Den Bosch

Zoals elke editie gaan er vanuit Nederland verschillende (bisdom)reizen naar de wereldjongerendagen. Vanwege mijn leeftijd, en de (redelijke) kleinschaligheid van de reis koos ik ervoor om mee te gaan met Bisdom (jong) Den Bosch die een reis aanbiedt voor mensen tot 35 jaar. De andere initiatieven vanuit Nederland hadden allemaal een leeftijdsgrens van 30.

We vertrekken met ongeveer 70 mensen richting Lissabon, via Taizé, Barcelona en Toledo. Op de terugweg doen we ook nog Fatima aan. Op Taizé na, zijn alle plekken helemaal nieuw voor mij, en vooral naar Toledo ben ik ontzettend benieuwd. Voor de enthousiaste volgers onder jullie zal ik hier het reisschema even linken. Zo kun je zien waar we wanneer zijn en wat we ongeveer gaan doen.

Binnen onze groep zullen ook een aantal dove jongeren, en hun tolken meereizen. Ik vind het supermooi dat deze mogelijkheid er is en dat we met elkaar op weg mogen. Ik heb geprobeerd wat gebaren te oefenen, maar met mijn motoriek moet ik toegeven dat het me ontzettend tegenvalt. Wat een moeilijke, maar mooie taal is het! Ik hoop tijdens de reis veel meer te leren en zo ook voor hen fijn gezelschap te zijn.

De thuisblijvers

Natuurlijk denken we als reis ook aan alle thuisblijvers die ons graag willen volgen. Er gaan natuurlijk veel jongeren mee waarvan de ouders met smart op nieuws zitten te wachten over onze belevenissen. Al denk ik dat mijn ouders, ondanks mijn respectabele leeftijd van 33, net zo goed zitten te springen. Daarom maken we (lees: onze geweldige film-, editheld en creatieve brein Martijn) tijdens de reis filmpjes waarin je onze belevenissen kan volgen. Ook zal ik jullie op mijn eigen kanalen (Instagram en Facebook) zoveel mogelijk meenemen. Hoe het met WIFI en internet daar zit weet ik niet precies, maar ik ga mijn best doen om in ieder geval elke dag een update te plaatsen.

Ook zal er regelmatig iets op televisie uitgezonden worden. Check daarvoor even de actuele programmering tegen die tijd. Op zondag 6 augustus zal ook de slotmis live uitgezonden worden om 10.00 uur op NPO 2.

Hier vind je de filmpjes van onze reis, en hou vooral ook de Facebookpagina van Jong Bisdom Den Bosch in de gaten!

Samen onderweg!

Lissabon 2023

Op maandag 31 juli komen we aan in Lissabon. Deze dag, of wat er nog van over is in ieder geval, zal vooral in het teken staan van aankomen op de accomodatie. We slapen in scholen, gymzalen of andere (grote) groepsaccomodaties met andere Nederlandse deelnemers. Op dinsdag 1 augustus beginnen De Wereldjongerendagen dan echt met de openingsmis door de Bisschop van Lissabon. Dat is ook het moment dat we voor het eerst met alle jongeren van over de hele wereld samen zullen zijn.

Op woensdag, donderdag en vrijdag beginnen we de dag met de catechese ochtenden die dit jaar de naam ‘Rise up’ hebben gekregen. We krijgen elke ochtend catechese van een van onze eigen bisschoppen waarna we daarover in gesprek gaan in onze eigen deelgroepen. Daarna sluiten we de ochtend met elkaar af, waarna we richting centrum Lissabon kunnen om deel te nemen aan het internationale programma. Dat bestaat uit muziek (concerten, zang, dans), cultuur (theater, kunst etc), gebed, feest, siësta en heel veel ontmoetingen.

Tijdens de wereldjongerendagen zijn er altijd een aantal vaste programma onderdelen (zoals ik hier al schreef), waaronder de opening, de aankomst van de paus, de kruisweg op vrijdag en het slotweekend op het veld. Ik kijk enorm uit naar alles wat er op me af gaat komen, maar stiekem kijk ik het meest uit naar de ‘ontmoeting’ met de paus. Zijn aanwezigheid heeft altijd iets enorm troostends in zich en ik kan niet wachten om hem nog een keer te mogen zien, en dan niet alleen op tv. 😉

Het thema

Elke wereldjongerendagen worden georganiseerd rond een thema. In juni 2019 maakte paus Franciscus het thema voor dit jaar bekend: ‘Maria stond op en ging met spoed’, naar de bijbeltekst uit Lucas 1, vers 38. Dit thema is natuurlijk niet uit de lucht gegrepen, maar sluit mooi aan op de vorige editie in Panama waar het thema: ‘Zie de dienstmaagd des Heren; mij geschiede naar Uw Woord’ was.

Een bijzondere ontmoeting

Nadat de aartsengel Gabriël aan Maria de boodschap bracht dat zij een zoon zou ontvangen, trekt zij erop uit en gaat op reis, voor een bezoek aan haar nicht Elizabeth. Zij ontmoeten elkaar en Elizabeth, zelf in verwachting, voelt haar kindje opspringen in haar schoot, bij het horen van de groet van Maria. Elizabeth, hoewel al op hoge leeftijd, bracht later Johannes de Doper ter wereld.

Maria: gids op onze reis

Maria is een echte gids voor ons, mensen. Zij leert ons ‘ja’ zeggen; ‘ja’ op de roepstem van God. Wij kunnen haar daarin als voorbeeld nemen. Daarom koos paus Franciscus voor dit krachtige, activerende thema. Want Maria ‘haastte zich met spoed’, op weg naar haar nicht Elizabeth – en naar haar grote Missie, als Moeder Gods. Wanneer zij haar nicht Elizabeth ontmoet, doet zij dit met het hart vol van God, vol van Zijn vreugde ook – en van zijn belofte. Zij wordt bewogen, zoals de paus stelt in zijn brief aan de jongeren van de wereld in het kader van de WJD 2023, door ‘gezonde haast’. In dezelfde brief vraagt paus Franciscus ons: Hoe bewegen jullie je door het leven? Blijven jullie stilstaan in neerslachtigheid, apathie en pessimisme? Of denk je verder in de toekomst, met oog en aandacht voor de anderen, geleid door de Heer?

Waar zendt Christus ons naartoe?

Maria die opstaat en met spoed op weg gaat is een teken en voorbeeld van naastenliefde en van een missionair vuur. De spoed waarmee zij reist, waarop zij erop uit trekt om haar opdracht en missie te volbrengen, staat aan de basis van de oproep van de paus aan alle jongeren: “Dat de evangelisatie van de jongeren actief en missionair mag zijn. Het is op die manier dat ze de levende Christus zullen herkennen en van Hem getuigen.

Ook in Christus Vivit, de apostolische exhortatie van paus Franciscus, roept hij de jongeren van de wereld op om moedige verkondigers van het evangelie te zijn: “Waar zendt Jezus ons naartoe? Er zijn geen grenzen en geen limieten: Hij zendt ons overal naartoe. Het evangelie is er voor iedereen, niet voor enkelingen.

Boodschap van paus Franciscus

Nog een paar nachtjes slapen

Nu ik dit schrijf is het nog maar een paar nachtjes voor ik op reis ga. Een reis die ik, zoals je hebt kunnen merken, niet zomaar wil maken. Naast dat ik er natuurlijk superveel zin in heb, en het enorm tof is om mee te maken, wil ik ook met een andere reden mee.

Naast een blog over De wereldjongerendagen algemeen, én deze blog over de reis die ik specifiek ga maken heb ik ook een stuk geschreven over waarom ik juist dit jaar zo graag mee wilde, en uiteindelijk ook kon.

Voor nu wil ik jullie alvast onwijs bedanken voor alle lieve berichten en steun die ik de afgelopen maanden heb gekregen, en nodig ik je uit om vooral nog ‘even’ te blijven plakken voor de rest van dit drieluik!

Met het gewicht van een heel leven

Achttien jaar geleden stond ik op het veld in Keulen. We hadden net een nieuwe paus en vol ontzag keek ik naar al die mensen om me heen. Ontelbaar veel mensen die knielend en in verbondenheid met God en elkaar het leven in dankbaarheid vierden. Ik was vijftien en mijn...

De Wereldjongerendagen

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat ik het de afgelopen maanden veel over 'mijn reis' en 'de Wereldjongerendagen' gehad heb. Op het moment van schrijven duurt het nog maar iets meer dan een week voor we vertrekken. Op dinsdagochtend (heel vroeg) vertrekt er een...

Gluren bij de buren

Tijdens het wandelen door de buurt betrap ik mezelf er regelmatig op dat ik, misschien meer dan netjes is (?), bij huizen naar binnen gluur. Nieuwsgierig naar de inrichting, wat er op tv aanstaat of gewoon om me te verwonderen over de mooie, gekke of bijzondere...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom!

Hoi! Wat leuk dat je komt kijken op Open-Boek; Een blog dat niet alleen gaat over mijn leven met autisme. Ik ben een open boek en schrijf dus ook over mijn geloof, boeken en meer!

“With God all things are possible.”

Mattheüs 19:26