Waarom Gewoon Autisme?

Wéér een blog?!

Zoals je hier hebt kunnen lezen is dit niet mijn eerste blog. De afgelopen jaren heb ik meerdere websites gebouwd en blogs gehad. Het is iets waar ik altijd onwijs veel plezier in heb gehad, maar wat ik niet altijd volhield. Meteen na het stoppen van mijn laatste blog in januari 2020 wist ik dat ik niet voor altijd wilde stoppen. Wanneer het zou lukken wist ik niet, maar de wens bleef.

Toen kwam in mei autisme ineens om de hoek zetten en waar het woord ‘blog’ alweer maanden door mijn hoofd vloog, leek het binnen een paar dagen op zijn plek te ploffen, om niet meer te vervliegen. De weken erna sprak ik met een paar mensen over mijn ideeën, en zocht ik naar een goeie naam. Binnen een week was het plan uitgeschreven en de domeinnaam gereserveerd. Die eerste weken heb ik er niet echt over durven praten. Bang voor kritische meningen, en vragen die ik toen ook nog niet kon beantwoorden. Ik ben heel blij dat ik mezelf de tijd heb gegeven om alles op mijn dooie akkertje opnieuw te onderzoeken en ontdekken. Gelukkig kreeg ik van de mensen die ik het wel vertelde hele goeie reacties.

Ik ben me ervan bewust dat er duizenden blogs, sites en boeken over autisme te vinden zijn, en dat ik in dat opzicht niks nieuws kom brengen. Toch heb ik besloten door te zetten, enerzijds omdat ik het zelf veel te leuk vind en ik mezelf dat niet wil onthouden, anderzijds omdat ik denk dat ik op mijn eigen manier kan bijdragen aan het verspreiden van informatie over autisme. Er zijn nog veel te veel vooroordelen en onwetende mensen, te beginnen bij mezelf.

Oh, en mocht je denken: “heb je haar weer met wéér een blog?” Klik dan deze pagina maar heel snel weg en besteed je tijd vooral aan dingen waar je wel blij van wordt!

De naam

Het grootste deel van mijn leven heb ik geleefd met de overtuiging dat er iets mis met me was. Dat ik niet kon wat anderen wel leek te lukken zag ik, en ik deed er alles aan om te voorkomen dat dingen mislukten. Dat lukte echter nooit. Ik viel op, en uit en na de zoveelste inzinking belandde ik in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en ook daar lukte het niet om te voldoen aan de norm. Behandelingen sloegen niet aan, en in plaats van beter werd ik vaak alleen maar slechter. Ik werd van behandeling naar behandeling gestuurd en tijdens de rit verzamelde ik ongewenst een hele strippenkaart aan diagnoses.

Inmiddels ben ik 32, en weet ik dat ik niet gek of ziek ben. Ik ben niet slechter dan een ander. Niet minder bekwaam, of lui. Ik heb ‘gewoon autisme’.

Toen het voor het eerst ter sprake kwam schoot mijn hoofd naar de stereotype beelden die we kennen van autisme. ‘Dat ben ik toch niet’, dacht ik nog. En dat klopt; dat ben ik niet, maar ik ben wel hartstikke autistisch en inmiddels weet ik dat autisme veel meer behuisd dan het beeld van een ‘typische autist’. Die bestaat namelijk niet en ik ga je op dit platform precies vertellen hoe het dan wel zit. 😉

Wat valt er dan te lezen op die blog van je?

Natuurlijk ben ik niet alleen maar bezig geweest met het feit dat ik weer wilde bloggen, maar heb ik me vooral gericht op de inhoud. Weten dat ik autisme heb is één ding, maar weten wat dat dan is, en wat het voor mijn leven gaat betekenen is iets heel anders. GewoonAutisme.nl wordt, of is in de eerste plaats een plek waar ik informatie over autisme kan bundelen en mijn ervaringen kan delen. Ik weet nog heel weinig over autisme en ik neem jullie graag mee in mijn zoektocht naar antwoorden.

Zoals je kunt zien staan de blogs over het onderzoek dat ik heb doorlopen al online. Zo beginnen we met z’n allen bij het begin. Hoe vaak ik ga posten weet ik nog niet, er komt in ieder geval voorlopig geen vast schema, ik kijk wanneer ik waar zin in heb en wat ik in het proces tegenkom. Natuurlijk heb ik de afgelopen maanden niet stilgezeten en staan er al aardig wat blogs klaar. Je kan artikelen verwachten over (nieuw) wetenschappelijk onderzoek, autisme bij vrouwen, hulp bij autisme, prikkelverwerking, (voor)oordelen, handige tips en er komen regelmatig boekrecensies online.

Op de boekenpagina kun je per categorie boeken vinden over autisme, maar ook niet autisme gerelateerde boeken zijn te vinden onder de categorie ‘overig’. Wanneer de titel gekleurd is betekent het dat er al een blog over geschreven is, en kun je erop klikken. Je komt dan vanzelf op de goede pagina terecht. Sommige artikelen zijn al klaar, en sommige volgen later. De boekenlijst zal regelmatig een update krijgen.

Mis je een boek waarvan je vindt dat ik het moet lezen? Laat het dan vooral hier weten! Wil je meer weten over mijn leesavontuur? Volg me dan op Instagram: @Gewoon_Boeken. Hier plaats ik regelmatig leuke leesupdates en korte recensies nog voor ze hier op mijn blog verschijnen.

Naast autisme zijn er nog genoeg andere dingen die belangrijk voor me zijn en waar ik graag over schrijf. Je kunt dus ook artikelen verwachten over bijvoorbeeld geloof, minimalisme, duurzaamheid, muziek, natuur en boeken.

Ik schrijf alles vanuit mijn eigen ervaring en ben absoluut geen professional. Voor ik iets plaats doe ik gedegen onderzoek, maar het kan zijn dat je toch een foutje ontdekt. Laat het me vooral weten, dan pas ik het aan.

En verder?

Aan mijn blog zit ook een mini winkeltje gekoppeld waar ik wat zelfgemaakte dingen verkoop. Momenteel staan er alleen kaarten online, maar in de toekomst hoop ik nog veel meer leuks toe te kunnen voegen. Het winkeltje kun je hier vinden, en wil je niets missen?! Volg me dan op Instagram voor snelle updates!

Daarnaast zijn alle artikelen niet alleen te lezen, maar ook te luisteren. Onderaan elke blogpagina is het geluidsfragment te vinden. Dus kun, of wil je, om welke reden dan ook, de artikelen niet lezen, dan kun je ze luisteren.

Aan de rechterkant van het hoofdmenu staat een maantje. Wanneer je hierop klikt wordt de site aangepast naar een donkere modus. Vooral als ik erg overprikkeld ben kan licht zeer doen, en op deze manier heb ik hier minder last van. Op mijn site heb ik zoveel mogelijk rekening gehouden met de verschillende mogelijkheden en heb ik dat benut waarvan ik denk dat het voor mensen met autisme een prettige toevoeging kan zijn.

Samen sterk

De mooiste dingen vermenigvuldigen zich wanneer je het deelt en Gewoon Autisme is voor mij dat moois wat ik wil delen om het te vermenigvuldigen! Het is mijn streven om zoveel mogelijk mensen te vertellen over Autisme, en over God. Niet omdat ik het gezicht wil zijn, of omdat het om mij gaat, maar omdat ik geloof dat ik mag delen in de weg die zoveel mensen met mij gaan.

Vertel het dus voort en deel mee!

En als je een goed idee hebt, een vraag of op een andere manier bij wil dragen aan Gewoon Autisme, laat het dan weten via het contactformulier of een mailtje!

Let’s go

En nu is het dan zo ver..jij leest dit, en al die maanden werken in stilte zijn voorbij. Het is tijd om de wereld in te stappen en het avontuur met mijn diagnose aan te gaan. Soms ben ik erg somber en zijn de dagen loodzwaar, maar ik voel ook dat het goed is zo. Dat ik niet verstopt onder een deken wil wachten tot mijn leven voorbij is.

Oké, ik ga natuurlijk niet ineens letterlijk de wereld in. Ik bedoel, ik zit nog steeds het liefst in mijn kleine slaapkamertje met mijn laptop op schoot te schrijven en dat zal echt niet zomaar veranderen. Maar stiekem droom ik van grotere dingen, en dit lijkt me een mooie eerste stap!

Op naar de volgende!