Gluren bij de buren

Tijdens het wandelen door de buurt betrap ik mezelf er regelmatig op dat ik, misschien meer dan netjes is (?), bij huizen naar binnen gluur. Nieuwsgierig naar de inrichting, wat er op tv aanstaat of gewoon om me te verwonderen over de mooie, gekke of bijzondere voortuin, balkon of anders soortige aankleding. Zeker in het najaar geniet ik enorm van alle lichtjes en opgetuigde kerstbomen.

Vogelvrij

Tegen de tijd dat de winter op zijn eind loopt merk ik dat mijn aandacht verschuift. Tijdens het wandelen verwonder ik me niet meer over de taferelen achter de ramen, maar gaan mijn gedachten uit naar meer dingen buitenshuis. Ik kijk om me heen, op zoek naar, wellicht nieuw opgehangen, nestkastjes. Hoor steeds vaker een Merel zingen die de winter net zo zat is als ik, en daarom maar net doet of het al lente is. Al wandelend schuiven mijn gedachten steeds verder richting het voorjaar, en ‘het ei’. Is er al een ei gelegd? En door welke vogel dan? Wat gebeurt er allemaal in de opgehangen nestkastjes, en…wanneer verwachten ‘we’ het eerste kuiken.

Eenmaal thuis ren ik naar mijn laptop om de site van Beleef de lente te openen. Via deze website van Vogelbescherming Nederland kun je namelijk 24 uur per dag, en ongegeneerd, meekijken met het wel en wee van allerlei verschillende vogels. Zo werd al snel bekend dat de Bosuil een ei gelegd had, en was ook de Slechtvalk gesignaleerd op haar nest.

Kraamvisite

Gedurende het seizoen vordert komen er steeds meer webcams live die je kunt volgen. Zelf kijk ik enorm uit naar de Merel en Visarend. Maar ook de verschillende uilen en de vijver volg ik heel graag. Hou er wel rekening mee dat alles ongefilterd en live uitgezonden wordt. Dus ook de maaltijd die bestaat uit het opvreten van een net gevangen muis of rat. De eerste keer was dat even slikken, maar gelukkig ben ik me er nu op bedacht. Het is geweldig om deze dieren te kunnen volgen in hun eigen omgeving, en vooral zonder hun leefomgeving te vervuilen of overhoop te halen. Wanneer er een ei uitkomt en er nieuw leven te zien is ben ik elke keer weer onder de indruk van hoe de natuur werkt en zich redt. Wat een geluk dat we zomaar bij deze mooie dieren op kraamvisite mogen!

Wanneer je de website opent kun je meteen een vogelcam kiezen om te bekijken, maar je kunt ook iets verder naar beneden scrollen om de mooiste momenten te zien. Er worden regelmatig korte clips gemaakt van bijzondere momenten. Zo kun je in korte tijd toch volgen wat er gaande is, zonder aan je laptop geplakt te hoeven zitten.

Direct boven het beeld zie je verschillende knoppen die je kunt gebruiken om te switchen tussen verschillende camera perspectieven. Sommige vogels hebben maar één camera hangen, maar andere kun je ook van buiten hun nestkast volgen. Ook is er bij elke vogelsoort de mogelijkheid om door te klikken naar de vogelgids. Hier vind je allerlei informatie over de vogel, waaronder het leefgebied, de leefwijze etc.

Eindelijk is de lente in zicht, en kunnen we ons voorbereiden op naar buiten met zonder jas, zomaar een ijsje, gewoon omdat het kan en uitlopende planten en bloemen. Langzaam wordt de wereld weer groen en mogen we genieten van nieuw leven en lezen in de zon….hopelijk heel veel!

Laat me vooral weten of jij de site van Beleef de lente ook kent, en welke vogels jij graag volgt!